Se våra försäkringar på omsen.ax
blob

The Tall Ships Races 2021

Sommaren 2021 står Mariehamn som värdhamn för The Tall Ships Races, och Ömsen är stolt namnsponsor.

Vi på Ömsen är glada att få vara en del av detta och att kunna ge våra åländska ungdomar den fantastiska möjligheten att segla som trainees. En mer unik upplevelse är nog svår att hitta – som dessutom knyter an till vår historia. Vi hoppas att vi, tillsammans med hela Åland, kan skapa en oförglömlig upplevelse för alla nästa sommar.

”Vi har försäkrat kaptensgårdar och hemman sedan sjöfartens begynnelse”

Upplev historiens vingslag

Sedan 1866 har Ömsen stått för trygghet på de åländska öarna. Bondeseglationen var i full gång och när försäkrandet av fartygen handhades av Lloyds i London var det Ömsen som stod för för-säkringarna på land.

Allt från bagarstugor till fähus var i stor risk att brandhärjas på den tiden. Både sjömännen som var på seglats och familjerna som var hemma kunde känna sig trygga med att vara den del av den brandstodsförening som Ömsen då kallades.

Nu är vi med och bevarar vår gemensamma åländska historia till framtida generationer. Både på land och till havs. Genom The Tall Ships Races får ungdomarna en unik möjlighet att uppleva sjölivet på ett segelfartyg. Och alla ålänningar, en del för första gången någonsin, får uppleva Västerhamn återigen fylld med fartygsmaster, människor från alla världens hörn och en folkfest vi sent kommer glömma.

Tillsammans med Åland

  • Unik upplevelse för ungdomar
  • Levande kulturarv
  • Oförglömlig folkfest
blob

Stora Åland i lilla världen

I dag kan man tycka att man hittar en ålänning vart man än åker i världen. Och kanske det ligger en sanning i det? För över 100 år sedan begav sig ålänningar iväg på världshaven under långa perioder, satte sin koffert på en kaj andra ålänningar aldrig hört talas om. Många återvände med souvenirer, uppfinningar och kulturer som var
helt främmande på de åländska öarna. Andra valde att bosätta sig i någon av hamnstäderna för att pröva lyckan på annat sätt.

Det alla hade gemensamt var rikligt med åländskt råg i ryggen för att ge sig iväg på dessa, inte allt för lättsamma utan ofta riskfyllda resor, som varade i många månader med väldigt lite kontakt hem till vänner och familj.

blob
blob

Ladda upp inför The Tall Ships Races på instagram under #thetallshipsraces