Se våra försäkringar på omsen.ax

Stolt värdstad 2021

Artikel

07-06-2018

Att Mariehamns stad lämnade in en ansökan om att bli värdstad för arrangemanget bygger på ett initiativ från Åländska Segelsällskapet (ÅSS). Föreningen har tidigare hållit i arrangemangen Cutty Sark Tall Ships Races 1988, Cutty Sark Tall Ships Races 2000, Cruise Pommern 2003 och Sail Mariehamn 2007. De tre sistnämnda har varit mindre arrangemang i och med att Mariehamn inte har legat som hamn på själva tävlingssträckorna.

– Vi är många som har positiva minnen från folkfesten 1988, då Mariehamn senast var officiell etapphamn under Tall Ships Race, säger Björn Kalm som har lett gruppen bakom ansökan. Precis som den gången kommer vi att bli starthamn 2021. Det är vanligt att etapphamnarna besöks av ca 100 fartyg.

– Nu kommer vi inom ÅSS att börja bygga upp en evenemangsorganisation. Det kommer att behövas många funktionärer, för väldigt olika uppgifter. Det finns absolut inte något krav på seglingskunskap eller medlemskap i ÅSS, betonar projektledaren Mari Rosenqvist. Om man lockas av att finnas med i internationella sammanhang och att hjälpa till så finns det helt säkert en roll att fylla.